HELP, wij gaan verhuizen

Ik ga mijn bedrijf verhuizen maar hoe regel ik dat nou met mijn telefonie?

Wat moet ik doen om mijn bestaande telefoonnummer(s) te behouden?

Moet ik de centrale meeverhuizen of een nieuwe aanschaffen?

Hoe zit het met de telefoontoestellen, kan ik die blijven gebruiken?

Telefooninstallatie verhuizenBij een verhuizing van je bedrijf komt veel kijken. Eén van de aspecten is je telefooninstallatie. Maar eigenlijk weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken. Er komen allerlei zaken op je af waaraan je moet denken. Door de drukte en hectiek heb je misschien helemaal nog niet aan de telefooninstallatie gedacht.

Wat is het dan fijn als je bij een bedrijf terecht kunt die weet hoe de verhuizing van een telefooninstallatie werkt. Eentje die dat allemaal voor jou uit handen kan nemen en met je meedenkt. In onderstaande stappenplan leggen we uit wat er tenminste komt kijken bij een verhuizing van een telefooninstallatie.

Maak je nog gebruik van een traditionele telefooninstallatie (Analoog of ISDN) dan is deze verhuizing wellicht het uitgelezen moment om over te stappen op de nieuwe technologie Voice over IP (VoIP). Maak je al gebruik van VoIP? Gefeliciteerd want dan wordt verhuizen van je telefooninstallatie een makkie.

Stap 1 De internet verbinding (gemiddelde tijdsduur 2 – 4 weken)

Bij VoIP telefonie wordt gebruik gemaakt van een internetverbinding om de externe gesprekken af te leveren bij een VoIP provider. Dit gaat meestal via een zogenaamde SIP trunk. Het is dus belangrijk dat op de nieuwe locatie een internetaansluiting aanwezig is. Voor een betrouwbare werking van VoIP-telefonie en een goede gesprekskwaliteit is het van belang dat de internet verbinding over voldoende bandbreedte beschikt en stabiel is. Als je wilt weten hoeveel bandbreedte je nodig hebt en welk soort verbinding op je nieuwe locatie geleverd kan worden dan kan je automatiserings- of telefoonleverancier dit vertellen. Moet je nog een internetverbinding aanvragen op de nieuwe locatie, doe dit dan ruim voor de verhuizing omdat de oplevering nogal wat tijd in beslag kan nemen. Gemiddeld duurt dit tussen de twee en vier weken.

Stap 2 De centrale (gemiddelde tijdsduur 1 – 2 weken)

Maak je gebruik van een zogenaamde hosted centrale (centrale staat niet op je eigen locatie) dan hoef je hiervoor in principe niets te doen. In sommige gevallen is het externe IP-adres van de internetverbinding op je nieuwe locatie nodig omdat de firewall van de hosted centrale anders het verkeer van de nieuwe locatie blokkeert. Heb je een centrale op je eigen locatie dan zal deze losgekoppeld moeten worden om deze te kunnen verhuizen. Op de nieuwe locatie wordt deze dan weer worden aangesloten op het computernetwerk. Was je ooit van plan over te stappen op een hosted centrale dan is dit wellicht het juiste moment. De huidige centrale kan dan worden afgekoppeld en hoeft niet meer aangesloten te worden omdat deze niet meer gebruikt wordt. Wel dient dan de hosted centrale ingericht te worden voor jouw bedrijf en bestaat er de mogelijkheid dat je telefoonnummers geporteerd moeten worden. Dit porteren is alleen noodzakelijk als je van VoIP-provider veranderd. Gemiddeld duurt dit tussen de één en twee weken.

Stap 3 Telefoonnummer(s) (gemiddelde tijdsduur 1 – 4 weken)

Je telefoonnummer(s) blijven behouden en zijn al ingeregeld op je centrale. Als je niet verandert van VoIP-provider hoef je hier dus niets aan te doen. Stap je over van traditioneel bellen naar VoIP-bellen dan worden je telefoonnummer(s) geporteerd. Bij porteren verhuist je telefoonnummer(s) van de ene provider naar de andere. Gemiddeld duurt dit tussen de één en vier weken.

Stap 4 Telefoontoestellen (gemiddelde tijdsduur 1 – 2 dagen)

Als je al via VoIP belt kunnen de telefoontoestellen gewoon meeverhuizen. Je sluit ze op de nieuwe locatie weer aan op het computernetwerk waarna ze direct weer bruikbaar zijn. Wel is het belangrijk om op de nieuwe locatie na te gaan of je over voldoende netwerkaansluitingen beschikt. De meeste VoIP-telefoontoestellen beschikken over de mogelijkheid om een computer op het telefoontoestel aan te sluiten waardoor je maar één netwerk aansluiting per werkplek nodig hebt. Normaal zou je twee netwerk aansluitingen per werkplek nodig hebben, één voor de computer en één voor de telefoon. Het aansluiten van de computer op de telefoon kent echter ook een nadeel. Als het wenselijk is om de telefoon een keer opnieuw op te starten dan heeft de computer tijdens het opstarten geen netwerkverbinding en dus ook geen beschikking over internet. Gemiddeld duurt het verhuizen van toestellen tussen de één en twee dagen.

Tenslotte

Afhankelijk van je wensen kunnen er meer aandachtsgebieden zijn bij de verhuizing van je telefooninstallatie. Te denken valt aan het bekabelingsysteem op de nieuwe locatie, het veranderen van VoIP-provider, aanpassing van de telefooninstallatie (extra toestellen, ander type toestellen, ect.) Wil je geen zorgen over de verhuizing van je telefooninstallatie schakel dan een bedrijf in die gespecialiseerd is in zakelijke telefonie oplossingen. InterPhone Systems kan jou hierin volledig ontzorgen.

Gaat je bedrijf verhuizen en wil je weten hoe wij jou daarbij kunnen helpen?
Neem dan nu contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Share